Dilsen-Stokkem - Watermolenstraat 19

Authentieke rentmeesterswoning 'Hooghuis' uit 1250

Deze te renoveren, authentieke 'rentmeesterswoning' is landelijk gelegen, op een perceel van ca. 1.952m². Het hoofdhuis dateert uit 1250 en werd doorheen de jaren uitgebreid met een 'dienstgebouw' (19de eeuw) en een aanbouw. Het hoofdhuis en dienstgebouw worden aangeduid als beschermd monument. Achteraan in de tuin is een steiger voorzien aan het water, waar het heerlijk vertoeven is, met zicht op de Oude Maas.

Mogelijkheid onroerend goed aan te kopen aan 1% registratierecht! Voor de voorwaarden, zie: https://belastingen.vlaanderen.be/aanvullend-verlaagd-tarief-bij-beschermde-monumenten-als-gezinswoning

INDELING:

Via een authentieke voordeur met waaiervormig bovenlicht wordt de inkomhal met vestiaire bereikt. Kenmerkend aan de woonkamer is de natuurstenen vloer, de imposante schouwmantel met houtkachel en de originele venstertabletten. Via de leefruimte kan vervolgens het 'dienstgebouw' bereikt worden. Het dienstgebouw typeert zich als grote open ruimte, eveneens met natuurstenen vloer en een gebrandschilderd raam waar oorspronkelijk een korfboogpoort de toegang verschafte tot het dienstgebouw. In een latere aanbouw werd vervolgens nog een keuken, een gastentoilet, een badkamer en een dubbele garage in onder gebracht.

Via een trap in het 'dienstgebouw' kan de eerste verdieping bereikt worden. De ruimte boven de schuur kan mogelijk ingericht worden tot riante mastersuite of diverse slaapkamers. In het woonhuis werden op de eerste verdieping nog 3 slaapkamers en een badkamer ondergebracht. 

De zolderverdieping in het woonhuis kan bereikt worden via een vlizotrap. Deze extra ruimte kan eveneens nog benut worden om extra slaapkamers te voorzien. 

De compacte kelderverdieping is ingericht als wijnkelder. 

De romantisch aangelegde tuin is oostelijk georiënteerd en voorzien van een terras in natuursteen. Al zittend op het bankje op de steiger onder de treurwilg kan je genieten van een oase van rust en een prachtig zicht op de Oude Maas en het achterliggend natuurgebied.


AFWERKING:

De keuken is voorzien van koelkast, keramische kookplaat, wandafzuigkap, oven, vaatwasser en een dubbele spoelbak met verlek. 

Badkamer 1 is ingericht met een ligbad, enkele wastafel en aansluitingen voor wasmachine en droogkast. 

De tweede badkamer op de verdieping is voorzien van douche, dubbele wastafel en een toilet.

Adresgegevens

Adres Watermolenstraat 19
3650 Dilsen-Stokkem

Financiële info

verkoop onder registratie Ja

Technische informatie

bouwjaar 1250
grondoppervlakte 2.000 m²
woonoppervlakte 400 m²
oriëntatie tuin Oost
slaapkamers 4
badkamers 2
garages 2
Verwarming CV op aardgas (Viessmann, 2000) d.m.v. radiatoren
Buitenschrijnwerk Hout, dubbele beglazing
isolatie Ja, Dak (deels)
extra Tuinhuis
Wijnkelder
Kelder

Ruimtelijke ordening

stedenbouwkundige vergunning verkregen Ja
meest recente bestemming Woongebied met landelijk karakter
dagvaardingen uitgebracht Nee
voorkooprecht op dit goed Nee
verkavelingsvergunning verkregen Ja
Servitude Nee

Overstromingsgevoelige gebieden

O-Peil Mogelijk overstromingsgevoelig gebied

Beschermd erfgoed

geïnventariseerd erfgoed Ja
Beschermd onroerend erfgoed Ja

EPC-waarde: kWh/m2

396